Cene rominga u regionu niže za 27 odsto od 1. jula 22 PODELI: 76

U Beogradu je, na drugom Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana, potpisan regionalni sporazum o nižim cenama rominga u regionu.

Sporazum su potpisali predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. U ime Srbije sporazum je potpisao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Srbije Tatjana Matić je rekla da će cene rominga biti smanjene za 27 odsto u prvoj fazi, od 1. jula ove godine, a da se od 1. jula 2021. očekuje potpuno ukidanje rominga u šest zemalja Zapadnog Balkana.

Prema sporazumu, kako je objasnila Matić za TV Prva, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

“Ovo je dodatno umanjenje, a Albanija je nova članica i zato je ovako veliko snižavanje cena sa tom zemljom”, rekla je Matić.

Ona je istakla da je ovo prvi značajan korak u ukidanju rominga i da se sporazum potpisuje pod patronatom EU, jer je za Uniju bilo važno da se u regionu Zapadnog Balkana potpiše ovakav sporazum, ato što je to korak ka ukidanju rominga i sa zemljama članicama EU, nakon 2021. godine.

“Naša očekivanja su takva da ćemo, nakon ukidanja rominga u regionu, od 2021. godine imati i ukidanje rominga sa zemljama EU”, rekla je Matić.

Brnabić: Odluka nije bila laka u trenutku kad Priština krši sporazume

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da odluka da Srbija potpiše regionalni Sporazum o romingu nije bila laka u trenutku kada Priština krši regionalne sporazume.

Potpisivanjem sporazuma o romingu Srbija šalje signal da pruža regionu šansu da bude prosperitetan i da ima drugačiju budućnost, rekla je premijerka novinarima na drugom Digitalnom samitu u okviru koga je potpisan sporazum o romingu.

“Najlakše i politički najoportunije bilo bi da ne potpišemo taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine”, istakla je Brnabić i dodala da cilj vlasti u Srbiji nije da donosi lake i popularne odluke, već one kojima poručuje da će učiniti sve što može za stabilnost regiona.

Po njenim rečima regionalni sporazum o romingu je interesu svih građana i privrede regiona.

Gabrijel: Cene rominga ići će naniže, 2021. kao domaće

marija gabrijel, digitalno društvoIzvor: Tanjug/Sava Radovanović

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel izjavila je u Beogradu da potpisivanje sporazuma o besplatnom romingu na Zapadnom Balkanu predstavlja značajan podstrek za regionalnu saradnju.

“Pozdravljam angažovanje šest zemalja Zapadnog Balkana na potpisivanju sporazuma. To je izuzetno važno zbog koristi za gradjane i za poslovne subjekte”, rekla je Gabrijel na konferenciji za novinare na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Gabrijel je navela da će cene rominga postepeno ići progresivno naniže, da bi do 2021. godine one postale kao kod kuće.

“Potpisivanje (sporazuma) pokazuje jaku političku volju usmerenu ka ostvarivanju aktivne regionalne digitalizacije”, kazala je evropska komesarka.

Ona je čestitala Srbiji na, kako je navela, “impresivnoj organizaciji samita”.

“Samit je veoma jak signal da Srbija i čitav region veoma ozbiljno pristupaju pitanju digitalizacije. Hvala Beogradu što je poslao jak signal za čitav region i za čitavu Evropu”, navela je Gabrijel.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na istoj konferenciji za novinare da je sporazum o romingu potpisan zahvaljujući spremnosti političara širom regiona i njihovog liderstva, uz podršku EU.

“Sporazum je odredište na koje smo se svi usmerili, a to je evropska perspektiva. Svi smo do poslednjeg trenutka bili zbunjeni da li će sporazum biti potpisan, ali smo zbog liderstva političara širom regiona zajedno uspeli to da ostvarimo”, kazala je Bregu.

Bregu je kazala da će regulatori i telefonski operateri do 1. jula pripremiti jasan akcioni plan i mapu puta, precizirajući “kog dana počinje šta”.

“Za tehničke detalje morate da pitate svoje regulatore. Mi ćemo pomoći da ovaj sporazum stupi na snagu i videćemo kada će biti u potpunosti sproveden”, navela je generalna sekretarka RCC.

Ona je rekla da će biti nekoliko faza smanjenja cena rominga, a da će one dostići nulu tek 2021. godine, a ne od dana početka realizacije sporazuma.

 

Izvor: N1