Šta je BIOS i čemu služi?

Šta je BIOS?

BIOS, takođe poznat kao Sistem BIOS, ROM BIOS ili PC BIOS) je softver koji se koristi za pokretanje hardvera tokom procesa pokretanja računara. Firmvare BIOS-a dolazi unapred instaliran na matičnoj ploči računara i to je prvi softver koji se pokreće kada je uključi računar. Ime BIOS je skarćenica “Basic Input/Output System” koja je korišćena u operativnom sistemu CP/M iz 1975. godine.

BIOS čip iz 80tih godina

Originalni i prvi BIOS je bio namenjan za IBM PC računare a drugi proizvođači su obrzo poćeli da prave kopiraju tehnologiju i prozvode kompatiblne računare sa svojim verzijama BIOS-a.

Interfejs tog originalnog BOIS-a služi kao standard. BIOS u savremenim PC računarima inicijalizira i testira komponente hardvera sistema, učitava uređaje za pokretanje sistema, učitava “boot loader” sa hdd ili ssd diska i zatim inicijalizuje operativni sistem.

U doba DOS-a, BIOS je obezbeđivao hardverski spoj za tastaturu, displej i druge (I / O) uređaje koji su standardizovali interfejs za aplikativne programe i operativni sistem. Noviji operativni sistemi ne koriste BIOS nakon učitavanja, već direktno pristupaju komponentama hardvera.

Većina verzija BIOS-a posebno je dizajnirana za rad sa određenim modelom računara ili matične ploče, povezivanjem sa raznim uređajima koji čine komplementarni sistemski čipset.

Prvobitno je BIOS firmvare bio smešten u ROM čipu na matičnoj ploči PC-a. U savremenim računarskim sistemima, BIOS sadržaji se čuvaju na fleš memoriji tako da se može menjati bez uklanjanja čipa sa matične ploče. Ovo omogućava lakša ažuriranja BIOS-ovog softvera. Nove verzije BIOS-a služe za dodavanje novih funkcija ili ispravljanje grešaka, ali takođe stvara mogućnost da se računar zarazi BIOS-ovim rootkitima. Pored toga, BIOS nadogradnja koja ne uspe, može trajno da “brkiuje” matičnu ploču, osim ako sistem ne sadrži neki oblik rezervne kopije za ovaj slučaj.

Ažuriranje BIOS-a ne treba shvatiti olako i raditi ga kada za tim ima potrebe ako niste sigurni ili ne želite da rizikujete prepustite profesionalcima ažuriranje BIOS-a.

IPTEL servis računara

063/206-624