Telekom Srbija i Huawei pokreću razvoj All-IP Transformacije i ulažu 150 miliona evra

Telekom Srbija i Huawei unapređuju fiksnu telefoniju Srbije, koja će korisnicima ponuditi najbrži internet, 4K prenos videa i najmodernije usluge u toj oblasti.
Do 2020. godine Telekom Srbija će, zahvaljujući saradnji sa Huawei kompanijom ponuditi kvalitetniji i brži internet i fiksnu telefoniju sa 4K prenosom video veze, koja će doći do svih korisnika u razvijenim i ruralnim delovima zemlje. Plan je da do pomenute godine u Srbiji većina korisnika interneta kod kuće ima brzinu od najmanje 50 Mbps, a polovina korisnika da ima konekciju od čak 100 Mbps ili bržu.

Huawei i Telekom Srbija pokreću razvoj All-IP Transformacije, koja obuhvata razvoj fiksne telefonije, interneta i pratećih servisa, u koje će biti uloženo do 150 miliona evra.

Govoreći o ulaganjima u razvoj fiksne telefonije Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija istakao je da će investicije za ostvarenje ovog projekta iz te kompanije dostići do 150 miliona evra i da će Srbija u naredne tri i po godine biti najveće digitalno-telekomunikaciono gradilište regiona. „Telekom Srbija želi da ostane vodeći telekomunikacioni operater ovog dela sveta, unapređujući postojeću infrastrukturu fiksne telefonije, uvođenjem novih usluga i servisa, ali i dovođenjem interneta i fiksnog priključaka u sve delove zemlje, gde sad to nije moguće. Sa kompanijom Huawei sarađujemo već 10 godina i s njihove strane, za realizaciju ovog projekta dobićemo punu podršku, koja podrazumeva isporuku, instalaciju i optimizovanje sistema, potreban materijal, podršku i pomoć pri uspostavljanju novih serisa i unapređenja“.

Predsednik kompanija Huawei za ovaj region, Tang Sijaoming, istakao je da Huawei sa zadovoljstvom pristupa saradnji sa Telekomom Srbija i da u našoj zemlji vidi snažnog i odlučnog partnera, ne samo u oblasti telekomunikacija, nego i u drugim oblastima, u kojima će saradnja otpočeti u danima koji dolaze.

Ispred Vlade Republike Srbije svoju podršku modernizaciji fiksne telefonije i interneta pružio je i premijer Aleksandar Vučić, koji je istakao da će saradnja između Telekoma Srbija i kompanije Huawei dovesti do bržeg razvoja ekonomije zemlje i poželeo je sreću obema kompanijama: „Izuzetno sam srećan što je došlo do konkretizacije planova, koje smo uspostavili tokom posete kineskog predsednika Srbiji, u junu ove godine. Posebno bih istakao to što će na realizaciji ovog projekta raditi i domaće firme i naši ljudi, što će doprineti poboljšanju materijalnog i ekonomskog stanja u zemlji“.

Kompanija Telekom Srbija i Huawei radove na unapređenju fiksne mreže i interneta počinju odmah, a završetak radova se očekuje do 2020. godine, kad bi cela Srbija trebalo da bude pokrivena najsavremenijom fiksnom mrežom ikvalitetnim internetom.