Usvojen plan saradnje sa Kinom, Huavej će srpske gradove učiniti pametnim

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o planu saradnje sa Kinom u okviru inicijative “Pojas i put”, a najavljeno je da će taj dokument u ime Srbije potpisati ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o tekstu Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji vlada Srbije i Kine.

Na sednici je usvojen i Zaključak o zaključivanju Memoranduma o razumevanju za razvoj projekta Pametni gradovi u Srbiji između Srbije i kompanije Huavej (Huawei techonologies).

Svrha potpisivanja tog dokumenta je razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada.

Zajedničkim radom, kroz međusobnu razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih potencijala i izgradnja lokalnog ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finansijskom, obrazovnom i energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja.

Kao poseban cilj ove saradnje je otvaranje Huawei Innovation Center for Digital Transformation (Huavej inovacionog centra za digitalnu transformaciju) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu, piše u saopštenju.

Izvor: N1